Aller­laatste keer vuurwerk afsteken in Arnhem, verbod vanaf 2023


22 december 2022

Het is definitief: deze jaarwisseling is de laatste in Arnhem met vuurwerk! Een transitie naar een duurzamer, schoner en diervriendelijker Arnhem. Wij zijn ontzettend blij met het afsteekverbod en kijken uit naar nieuwe tradities om samen het nieuwe jaar te vieren!

De bijdrage van fractievoorzitter Leo de Groot bij de behandeling in de raad:

"We hebben het onderwerp al een paar jaar achter elkaar besproken en wat argumenten en meningen is er weinig veranderd. Wat wel veranderd is, is dat we nu al twee jaar achter de rug hebben waarin het afsteken van voorwerk door consumenten verboden was. Wie vraagt om consequent beleid, betrouwbare overheid en duidelijkheid, zou moeten pleiten voor voortzetting van het verbod. Dat is helder.

En je moet ergens beginnen. Wij lopen in Arnhem graag voorop, zeker waar het duurzaamheid, dierenwelzijn of milieu betreft. En Nijmegen is ons zelfs al voor. Alles wat verboden wordt, en tradities waar we afscheid van moeten nemen, roept weerstand op. Het afschaffen van zwarte Piet is zo’n voorbeeld. Maar ook een rookverbod in de horeca. Aanvankelijk was het lastig te handhaven en werd het verbod niet nageleefd. Maar binnen een paar jaar zie je dat het overal verandert en men zich aan het verbod gaat houden, ook waar zoveel weerstand is of was.

We bestrijden de voorstelling van zaken dat het op termijn niet gaat werken omdat er toch wel vuurwerk afgestoken wordt en dan wel illegaal. Het is een kwestie van tijd en wellicht zal aanvankelijk de overlast maar weinig afnemen. Maar ons besluit zal ook doorklinken in den Haag, waardoor het landelijk verbod alleen maar dichterbij komt."

Gerelateerd nieuws

Vuurwerk meldpunt geopend!

Wij hebben een online meldpunt gelanceerd waar mensen vuurwerkoverlast kunnen melden. Via deze pagina op onze website kunnen ...

Lees verder

Ja-ja sticker komt in 2023

In 2016 hebben wij aandacht gevraagd voor de mogelijkheid om de ja/ja-sticker voor reclamedrukwerk in te voeren. Sindsdien is...

Lees verder