Initi­a­tief­voorstel ‘Ver­goeding bij wijzigen geslachts­re­gi­stratie’


Voorstel helaas niet aange­nomen

15 februari 2023

Samen met D66 en GroenLinks hebben wij een initiatiefvoorstel aan de raad gepresenteerd. Daarmee zouden de kosten voor trans, non-binaire en intersekse personen om hun geslachtsregistratie te verbeteren worden vergoed. Die kosten zijn opgebouwd uit een deskundige verklaring en een nieuw identiteitsbewijs. Over dat laatste ontstond veel discussie in de raad. Sommige partijen wilde deze niet vergoeden, mede omdat er al een korting voor gelrepashouders bestaat. Voor ons was dat niet voldoende, omdat een deel met name jongeren en studenten in de problemen kunnen komen. De tegenstanders hadden hier geen alternatief voor.

Uiteindelijk is het voorstel hier helaas op gestrand. Een lichtpuntje is dat er wel een oproep is gedaan aan de wethouder met een onderzoek te komen voor welke groepen we een wijziging kunnen vergoeden en hoe, daar worden dan ook naamswijzigingen met andere zwaarwegende oorzaken in meegenomen. Dat betekent dat we een nieuw voorstel krijgen waarin alles weer op tafel ligt. We zijn dus nog niet klaar!

Debat
Zoals al veel verslag over gedaan liep het debat woensdag enorm uit de hand. Omdat een lid van de raad onjuiste en bewust kwetsende woorden gebruikte om zijn tegenstand te onderbouwen. Daar balen wij enorm van omdat het een goed debat over de details van het voorstel in de weg zat. En voor meerdere raadsleden en aanwezige burgers persoonlijke grenzen over ging.

Onze gedachten gaan uit naar de mensen die vaker met dit soort haat te maken hebben gekregen. Het is voor ons alleen maar duidelijker hoe belangrijk het is om ons in te zetten voor de rechten van de lhbtiq+ gemeenschap en dat zullen we dus onverminderd blijven doen.

Lees hier het hele voorstel.

Gerelateerd nieuws

Ja-ja sticker komt in 2023

In 2016 hebben wij aandacht gevraagd voor de mogelijkheid om de ja/ja-sticker voor reclamedrukwerk in te voeren. Sindsdien is...

Lees verder

Update: ja-ja sticker komt definitief naar Arnhem!

Al vanaf 2016 heeft de fractie van de Partij voor de Dieren aandacht gevraagd voor de mogelijkheid om de ja/ja-sticker voor r...

Lees verder