Vervuilde grond in Stads­blokken


Hogere kosten voor sanering mogen niet betaald worden met meer woningen

27 februari 2020

De Partij voor de Dieren in Arnhem heeft samen met de fracties van GroenLinks en de PvdA vragen gesteld aan B&W naar aanleiding van de mogelijke vondst van asbest in de Haven van Workum, in de Stadsblokken. Zeer tegen de zin van de PvdD wordt in dit gebied de komende jaren een woningbouwproject ontwikkeld. We willen van de wethouder weten of de kosten voor sanering niet zorgen voor een armoedigere uitvoering. Of dat er meer woningen moeten komen om uit de kosten te komen. Ook willen we weten of de runderen en paarden die in het gebied wonen, veilig kunnen grazen.

Op 20 februari 2020 publiceerde Omroep Gelderland het bericht dat er mogelijk asbesthoudend materiaal was gevonden bij werkzaamheden voor het bouwen van het museumpaviljoen in Stadsblokken-Meinerswijk. Het gaat om graafwerkzaamheden bij de Haven van Workum. Omroep Gelderland meldt: “De verplaatsing van het museumpaviljoen naar Haven van Workum bij de Arnhemse Stadsblokken, is stilgelegd vanwege 'asbestverdacht materiaal', dat bevestigt de gemeente. Het verdachte gebied is afgeschermd en vormt momenteel geen veiligheidsrisico, volgens een woordvoerder. Toen het op asbest lijkende materiaal twee weken geleden bij graafwerkzaamheden in de bodem werd aangetroffen, heeft ontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP) de bouw stilgelegd. Op dit moment worden de monsters onderzocht. De uitslag daarvan wordt over vijf of zes weken verwacht.”

In november 2019 heeft het college toegezegd dat alle saneringskosten die nodig zijn voor de bouwplannen in Stadsblokken, door de ontwikkelaar moeten worden betaald. Het mag niet zo zijn dat tegenvallende kosten uitlopen op het schrappen van de natuur- of cultuurvoorzieningen of tot het bouwen van nog meer woningen in de Stadsblokken.

_______________________

foto Astrid Fokkema

Gerelateerd nieuws

Bomenplan Arnhem vastgesteld

De gemeente Arnhem heeft het nieuwe bomenplan vastgesteld tijdens de raadsvergadering van 19 februari. Door dit plan zouden b...

Lees verder

Raadslid Mieke Hegge met verlof

Wegens gezondheidsproblemen legt Mieke Hegge tijdelijk haar werk als raadslid neer. Hans Eliëns, die nu fractievolger is, zal...

Lees verder