Arnhem roept de klimaat­nood­toe­stand uit!


Voorstel aange­nomen

18 mei 2022

Voorstel aangenomen: Arnhem roept de klimaatnoodtoestand uit! Ons raadslid Floor Hogenhout heeft in haar maidenspeech hiertoe opgeroepen.

De klimaatcrisis bedreigt het leven op aarde. Door dit voorstel aan te nemen geven we – naast de acties die we inzetten tegen klimaatverandering – duidelijk aan dat we niet kunnen wachten om klimaatverandering aan te pakken. En dat overheden elkaar daarbij nodig hebben. Arnhem zal dit standpunt nu actief uitdragen en echt prioriteit geven aan de klimaatcrisis!

Hier is de hele maidenspeech van Floor:

----

Ik wil zo graag iets doen.

Het is alweer mei en de bosbranden zijn begonnen. We zullen er aan gaan wennen net als de stormen en overstromingen. Er gaan weer meer soorten uitsterven… ik wil zo graag iets doen! Zo graag dat ik nu hier sta.

En ik vraag me nog steeds af, wat kan ik nou doen voor het klimaat?

Maar ik weet ook dat de vraag moet zijn, wat ik kan laten voor het klimaat? Die nieuwe spullen en verre reizen die kan ik laten. Net als snelle mode en uren douchen. En kunnen we alsjeblieft vooral die megastallen laten.

Goed, natuurlijk kan ik dat ook uitleggen alsof we er vanalles bij krijgen, meer duurzaam, meer tweedehands, meer plantaardig, en dat is ook wel zo. Maar dan lopen we het punt voorbij. Want zoveel willen hebben heeft ons hier gebracht. Het moest allemaal maar meer worden met onze groeiende welvaart en economie.

En tuurlijk wil ik ook vanalles. Maar wat zeg ik dan, als mijn kleinkinderen vragen wat er is misgegaan? Waarom er zo veel mensen moeten vluchten. Wat ons plan is als alle bijen dood zijn. Waarom er geen ijsberen meer zijn.

Voor mij is het nood omdat we weten dat het al goed mis is. Dat we nu schadebeperking aan het doen zijn. Gelukkig is het niet te laat, en hoeft niemand het alleen te doen. Als de politiek écht andere keuzes gaat maken dan worden de grote stappen gezet, en zo’n keuze hebben we vandaag. Een hele gemeente kan zo veel meer laten dan iemand alleen.

De aarde zit in nood, ik denk dat veel van de mensen hier dat ook voelen. Dus ik hoop dat we samen blijven zien wat niet hoeft.

De vorige generatie had het kunnen voorkomen en onze generatie kan het nog oplossen. Maar als de generatie na ons aan zet is, dan is het te laat.

Ik wil zo veel liever uitleggen hoe we de ijsberen gered hebben.

Gerelateerd nieuws

Toezegging: Regeling voor energiecompensatie studenten en gezinnen in problemen


Wij hebben de gemeente gevraagd in Den Haag te wijzen op de groep studenten en mensen in armoede die buiten de boot vallen va...

Lees verder

Marco van der Wel kandidaat wethouder voor de Partij voor de Dieren Arnhem

Na elf jaar leiding te hebben gegeven aan de Brabantse fractie van de Partij voor de Dieren, wordt Marco van der Wel (1972) v...

Lees verder