Partij voor de Dieren wil verbod op houtstook in de open lucht


2 juli 2024

Arnhem, 1 juli - De Partij voor de Dieren zal komende woensdag in de gemeenteraad drie voorstellen indienen voor een verbod op houtstook. De partij stelt dat de rook die houtstook veroorzaakt slecht is voor de gezondheid van mens en voor het milieu en wil daarom de plaatselijke verordening aanpassen. Ook wil de PvdD starten met een verbod op het stoken van sfeervuren als er een stookalert is afgegeven.

Met drie amendementen wil Partij voor de Dieren samen met GroenLinks en Burger Belang Arnhem het stoken van hout in de open lucht verbieden via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). En dat is hard nodig, aldus Erik Lu, raadslid Partij voor de Dieren. Lu: “Ik wist dat hout verbranden en fijnstof slecht was, maar dat fijnstof voor 37% van de te klein of te vroeg geboren baby’s zorgt wist ik niet. Met onze voorstellen volgen we bovendien het advies van het Longfonds, die stellen dat houtstook niet alleen slecht is voor kinderen en ouderen, maar ook voor gezonde mensen.”

Het verbod geldt in eerste instantie alleen voor tuinen en de openbare ruimte, niet voor houtverbranding van bijvoorbeeld een houtkachel binnen in huizen.

Longproblemen
Ook GroenLinks benadrukt het belang van een verbod. Muriël Simonis, gemeenteraadslid GroenLinks: “Er zijn zo’n 10.000 Arnhemmers met longproblemen die verregaande gevolgen ervaren van rook. Nu kan er niets gedaan worden als er overlast wordt gemeld, dit willen we graag veranderen”.

Het college is nog niet happig op een verbod en wil houtstook liever reguleren via bijvoorbeeld de omgevingsplannen. Raadslid Nico Wiggers van Burger Belang Arnhem voelt daar niks voor. Wiggers: “De APV gaat over het niet mogen verbranden van materiaal zoals afvalstoffen waaronder chipszakken en plastic vanwege milieu. We voegen nu alleen het materiaal hout toe, omdat dit ontzettend slecht is voor het milieu en direct gezondheidsschade toebrengt aan onze inwoners”.

Burenruzies
Utrecht en Amersfoort hebben al een geheel of gedeeltelijk verbod op houtstook. De Partij voor de Dieren stelt dat het daarmee makkelijker wordt om te handhaven. Lu: “Het is nu juist lastig om over geurhinder te klagen, en al helemaal als het gezondheidsschade oplevert. Want hoe bewijs je dat? Door het om te draaien en een verbod het uitgangspunt te laten zijn kun je veel makkelijker een melding maken. Mensen durven niet te klagen om ruzie met buren te voorkomen. We horen zelfs verhalen van mensen die noodgedwongen moesten verhuizen. Dit is een van de grootste domeinen van luchtvervuiling waar geen beleid op is. Dat moet echt anders!”

Gerelateerd nieuws

Perspectiefnota 2025: Niet bezuinigen op onze groene ambities

Tijdens het bespreken van de plannen voor het komend jaar, inclusief de bezuinigingen, heeft fractievoorzitter Leo de Groot b...

Lees verder

Zaai Mei Wel! Voorstel Partij voor de Dieren aangenomen

Succes! Arnhem gaat extra bloeiende planten zaaien om de afname van insecten tegen te gaan. Het verdwijnen van bloeiende pl...

Lees verder