Amen­dement Geen sfeer­vuren tijdens een smogalarm


3 juli 2024

Aan de gemeenteraad

Ondergetekenden stellen de volgende wijziging voor:

Na de tekst van artikel 5.5.1 lid 2 sub b, die nu luidt:

b. sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven, voor zover geen afvalstoffen worden verbrand

Toe te voegen:

en er geen smogwaarschuwing, smogalarm of stookalert actief is

Toelichting:

Wij achten het niet wenselijk dat sfeervuren met hout kunnen worden aangestoken wanneer er een smogwaarschuwing, smogalarm of stookalert van kracht is. Er bestaan verschillende waarschuwingen over de luchtkwaliteit. Met een waarschuwing voor matige smog (smogwaarschuwing) wil de overheid vooral de gezondheid beschermen van mensen die gevoelig zijn voor een slechte luchtkwaliteit. Het alarm voor ernstige smog (smogalarm) is daarentegen gericht op de hele bevolking. De gezondheidsrisico’s zijn in deze situatie groter dan bij matige smog. Als een stookalert wordt afgegeven, adviseert het RIVM mensen op om die dag geen hout te stoken. Sfeervuren hebben een aanzienlijk aandeel in het verder verslechteren van de luchtkwaliteit. Dit gaat ten kosten van gezondheid van mensen en niet menselijke dieren. Het is namelijk zo dat:

  • Fijnstof in Nederland verantwoordelijk is voor 37% van alle te klein en te vroeg geboren kinderen. Zij hebben later meer kans op veel verschillende aandoeningen op het gebied van luchtwagen, maar ook hersenen en leercapaciteit.4
  • 25 procent van alle fijnstofuitstoot afkomstig is van houtstook.5
  • De hoeveelheid fijnstof van de meest duurzame houtkachel gelijk staat aan 750 moderne vrachtwagens.3
  • Het verbranden bij barbecue of vuurkorf meer gezondheidsgevaar oplevert, omdat er geen filters zijn en de rook niet wordt vervoerd via een pijp.
  • De verbranding bij een barbecue of vuurkorf ongeregelde verbranding is waarbij extra veel schadelijke stoffen vrijkomen, meer dan bij een houtkachel.
  • Onderzoekers hebben vastgesteld dat mensen zelfs op twee kilometer afstand gezondheidsschade ondergaan bij houtverbranding, ook bij gezonde mensen.3
  • Er bij twee uur hout stoken evenveel fijnstof vrijkomt als bij een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt.2
  • De verbranding van één kilo hout een schadelijke uitstoot equivalent heeft van 15.000 tot 50.000 sigaretten.1
  • Je als omwonende de verslechterde luchtkwaliteit met geen mogelijkheid kan ontkomen, omdat zelfs met gesloten ramen en deuren - wat al niet gezond is - 70 procent van de vervuiling van buiten naar binnen komt. Zo kunnen je buren je maandenlang, dagelijks, urenlang vergiftigen.[1]

Hoe vaak komt een smogalarm voor?

Het RIVM geeft in samenwerking met het KNMI sinds vorig jaar een stookalert af als de weersverwachting ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht. Hiermee wordt opgeroepen die dag geen hout te stoken. In het eerste jaar is het stookalert acht keer afgegeven voor een of meerdere provincies. Hoe vaak het stookalert dit jaar en in de toekomst afgegeven gaat worden hangt af van de combinatie van de luchtkwaliteit en de actuele weersomstandigheden.

Op momenten van veel fijnstof in de lucht kan er een smogalarm (bij ernstige smog) of smogwaarschuwing (bij matige smog) worden gegeven. Er is geen data vindbaar over smogwaarschuwing en smogalarm van 2023, maar wel van het jaar 2022 en daarvoor. Van 2018 tot en met 2022 was er respectievelijk 6, 9, 2 en 3 keer een smogwaarschuwing afgegeven en 4, 3, 1 en 1 keer een smogalarm beide door fijnstof.

Hoe weten inwoners dat er een smogalarm is?

Een smogwaarschuwing en smogalarm zal afgegeven worden door het RIVM. Het werkt vergelijkbaar met weercodes van het KNMI. Een eventuele waarschuwing komt in het nieuws en op Teletekst. Ook wordt er in het weerberichtgeving aandacht besteed aan smog. Bovendien informeert de GGD burgers actief als er sprake is van een smogalarm. Daarnaast zou de gemeente op dagen van zo’n alarm informatie kunnen verstrekken op de website en aangeven welke regels of adviezen er dan van kracht zijn.

Dit amendement ‘geen sfeervuren tijdens een smogalarm’ vervalt wanneer beide amendementen ‘geen sfeervuren met hout wordt aangenomen’ en ‘geen hout op de BBQ’ worden aangenomen. Indien één van de amendementen het niet haalt blijft amendement ‘geen sfeervuren tijdens een smogalarm’ actief.

Indieners:

Erik Lu – Partij voor de Dieren

Muriël Simonis – GroenLinks

Nico Wiggers – Burger Belang Arnhem


[1]https://www.ed.nl/mening/hout-stoken-is-schadelijker-dan-roken~a311439d/

2https://ggdleefomgeving.nl/overlast/houtrook/

3https://houtrookvrij.nl/houtrook-erg-ongezond/

4https://houtrookvrij.nl/effecten-op-gezondheid/

5https://www.destentor.nl/binnenland/waarom-de-vuurkorf-plots-omstreden-is-kwart-van-de-fijnstof-komt-van-houtstook~abda663b/


Status

Verworpen

Voor

Burger Belang Arnhem, GroenLinks, SP

Tegen

Volt, CU, Denk, AC, PVV, D66, VVD, CDA, FvD, SP, PvdA