“We moeten door blijven vechten, voor dier, natuur en milieu.”


Maiden­speech Erik Lu

5 juli 2024

Hier de hele maidenspeech van Erik Lu zoals hij deze op 3 juli heeft voorgedragen in de gemeenteraadsvergadering.

Voorzitter,

In Nederland heerst een woningnood.

Deze woningnood geldt echter niet alleen voor ons mensen, maar ook voor andere dieren.

Beide vormen van woningnood hebben gemeen dat het is veroorzaakt door fout overheidsbeleid en jarenlange verkeerde politieke keuzes.

Alhoewel wij mensen natuurlijk ook dieren zijn, wil ik het vanavond hebben over de woningnood van andere dieren, namelijk: die van insecten.

Sinds ik leef.. en ik leef nu ruim 33 jaar, is de biomassa, ofwel het totale gewicht van alle insecten in Nederland afgenomen met meer dan 75% en is meer dan 75% van de soorten verdwenen.

Ik herinner me nog goed dat ik als kind versteld stond van de hoeveelheid dode insecten op de voorruit van de auto als we op weg waren naar Winkelcentrum Kronenburg via de N325 Brug. Ik herinner me ook enorm veel insecten bij lantaarnpalen bij ons huis in Westervoort, die tot leven leken te komen als de lampen aansprongen.

Ik baal dat mijn kind dat deze week 2 jaar is geworden, deze ervaringen niet zou begrijpen…Al is dat luguber beeld van dode insecten op de autoruit natuurlijk niet het grootste gemis. Wat het erge hiervan is, is dat we afstevenen op een wereld waarbij een veelheid en diversiteit aan insecten geen realiteit meer zal zijn. Als we zo doorgaan zal dit in ons geheugen verdwijnen… net zoals de floppy disc. Ik wil het niet laten gebeuren dat er een hele grote kans bestaat dat we in één generatie alleen nog maar dode en monotone natuur hebben.

De gevolgen van een verlies aan biodiversiteit zijn enorm. Zonder de insecten stort de voedselpiramide in. Vogels, maar ook grotere zoogdieren hebben hier nu al onder te lijden. Ook belangrijke functies van het ecosysteem, zoals zuurstof en schoon water worden negatief beïnvloed. Ook wij mensen gaan dit merken.. onze voedselvoorziening. Insecten zorgen voor afbraak van dood materiaal, het bestuiven van bloemen en verspreiden van zaden. Kortom: op het moment dat het slecht gaat met de insecten, gaat het slecht met het hele ecosysteem.

En het gaat slecht met de insecten.

Op 24 april kwam het nieuws dat bloeiende planten verdwijnen uit Nederlands natuur door een tekort aan insecten. Vorige week woensdag 22 mei kreeg Nederland de oneervolle titel ‘kampioen biodiversiteitsverlies’. Wij zorgen slecht voor onze natuur en dieren vergeleken met andere Europese landen, en ook wereldwijd gezien doen we het niet goed.

Vandaar dat ik nu de noodklok luid. Of je nu voedselvoorziening belangrijk vindt en een gezonde bodem voor landbouw wilt, graag schone lucht inademt en beschikbaar schoon water wilt hebben, of dat je insecten op zichzelf een bestaansrecht gunt. Ik roep het college op om de ‘road map’ en het ‘nationaal dashboard biodiversiteit’ te verweven met Arnhems biodiversiteitsbeleid om het tij te keren. Om deze inzet voor biodiversiteit alvast tastbaar te maken, roep ik ook op om alvast 5000 euro te reserveren voor inheemse bloemzaden. Hiermee kunnen we per wijk 200 vierkante meter aan bloemenweide realiseren. Dit is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook een laagdrempelige manier om in Arnhem bewustzijn te creëren over de biodiversiteitscrisis.

We moeten door blijven vechten, voor dier, natuur en milieu.

Dat zal ik namens de Partij voor de Dieren blijven doen als raadslid, én als burger van Arnhem: voor de insecten, de samenleving en mijn dochter. Immers, alle kleine beestjes helpen.

Gerelateerd nieuws

Zaai Mei Wel! Voorstel Partij voor de Dieren aangenomen

Succes! Arnhem gaat extra bloeiende planten zaaien om de afname van insecten tegen te gaan. Het verdwijnen van bloeiende pl...

Lees verder

Arnhem onderzoekt betaalbaar OV!

Vervoer is een basisrecht, geen luxe! Uit onderzoek is gebleken dat veel huishoudens met een modaal inkomen moeite hebben ...

Lees verder