Geen onge­vraagde recla­me­folders meer in de brie­venbus


25 april 2016

De Partij voor de Dieren wil dat er geen ongevraagde reclamefolders worden bezorgd in Arnhem. Dat kan eenvoudig door een methode in te voeren waarbij mensen alleen reclame in de brievenbus ontvangen als ze daarom vragen via een JA-JA-sticker. Dit omgekeerde systeem wordt dankzij een motie van PvdD binnenkort in Amsterdam ingevoerd. De Arnhemse PvdD heeft schriftelijke vragen gesteld om deze werkwijze ook in Arnhem ingevoerd te krijgen.

In het huidige systeem krijgt iedereen reclamefolders in de brievenbus tenzij men via een NEE-NEE of JA-NEE sticker aangeeft dit niet te willen. De Partij voor de Dieren wil dit systeem omdraaien. Door te stoppen met ongevraagd reclame te verzenden en een JA-JA-sticker in te voeren. Net zoals bij digitale reclame werkt de verspreiding dan via het 'opt-insysteem'. Je geeft aan dat je reclame wil ontvangen, en als je niets aangeeft dan ontvang je niets. De JA-NEE sticker blijft dan wel in zijn huidige vorm bestaan.

Ondanks alle ontwikkelingen en digitale mogelijkheden worden nog steeds massaal reclamefolders gedrukt en verspreid. De productie, het vervoer en de verspreiding zijn slecht voor het milieu en kosten veel energie, geld en tijd. Momenteel ontvangen huishoudens in Nederland gemiddeld 33 folders per week. Dat staat gelijk aan 34 kilo papier per jaar. Bij 3 op de 10 gezinnen verdwijnen deze allemaal ongelezen bij het oud papier.

Daarom wil de Partij voor de Dieren dit systeem veranderen. In Amsterdam is een motie aangenomen om vanaf 2017 een JA-JA sticker in te voeren voor reclame en ongeadresseerd drukwerk. Ook andere gemeentes hebben interesse in dit systeem.

Leo de Groot, fractievoorzitter PvdD Arnhem : “Het systeem met massa's papieren drukwerk is niet meer van deze tijd, waarin milieu en duurzaamheid bovenaan de politieke agenda staan. En minder papier bespaart ook nog eens geld”

Gerelateerd nieuws

Sluit alle winkeldeuren in Arnhem

De Partij voor de Dieren wil dat gemeente Arnhem optreedt tegen de grootschalige energieverspilling door openstaande winkelde...

Lees verder

Experiment met sociale bijstand in Arnhem

Als het aan de gemeenteraad ligt, komt er een proef met sociale bijstand. De Partij voor de Dieren heeft samen met GroenLinks...

Lees verder