Partij voor de Dieren pleit voor mili­eu­vrien­delijk strooizout


2 februari 2015

Wij willen dat dooikorrels gebruikt worden om gladde wegen in Arnhem te bestrijden. Momenteel worden wegen begaanbaar gehouden met strooizout. Strooizout bestaat uit natriumchloride en is schadelijk voor dier en milieu.

Strooizout heeft verschillende nadelige gevolgen voor dier en milieu als het in grote hoeveelheden wordt gebruikt. Planten en bomen worden aangetast, bodem verzilt, pootjes van katten en honden raken ontstoken, en zaadetende vogels worden vergiftigd. Alle reden dus om het gebruik van strooizout kritisch te benaderen.

Strooizout kan gemakkelijk worden vervangen door dooikorrels op basis van ureum, een goed alternatief voor het gladvrij houden van wegen op een manier die het welzijn van het leven in de buitenruimte respecteert. Dooikorrels werken sneller en langer door dan strooizout bij lagere temperaturen, zonder dat de bodem verzilt, onze honden en katten eronder lijden of vogels vergiftigd raken. Een ander voordeel van het gebruik van dooikorrels op basis van ureum is minder aantasting van materialen, waardoor de bruggen en wegen in de stad minder onderhoud vergen en auto's minder snel corroderen.

We hebben middels schriftelijke vragen aan het Arnhemse college van burgemeester en wethouders gepleit voor het gebruik van dooikorrels om gladde wegen te bestrijden. Leo de Groot raadslid PvdD Arnhem: "Wij hopen dat het college onze mening deelt en dit winterseizoen nog de mogelijkheden wil onderzoeken, zodat in de volgende winterperiode kan worden overgegaan op het gebruik van dooikorrels. De gemeente Arnhem wil graag voorop lopen op het gebied van duurzaamheid. Een milieuvriendelijk alternatief voor strooizout kan goed bijdragen aan het duurzame imago van de stad."

17-02-2015

Antwoord op vragen dooikorrels

Op 17 februari heeft het college van Burgemeester en Wethouders antwoord gegeven op onze vragen over dooikorrels als alternatief voor strooizout.

De gemeente Arnhem gebruikt droog strooizout in combinatie met pekel, dit wordt natstrooien genoemd. Ze geven aan dat dit milieuvriendelijker is dan strooizout alleen. Het college is het met ons eens dat dooikorrels op basis van ureum veel beter zijn voor dieren en milieu. De positieve werking op natuur onderschrijven ze niet omdat ureum ook kan werken als meststof.

Het Arnhemse college heeft gezegd dat ze niet van plan om over te gaan op dooikorrels, omdat dooikorrels duurder zijn in aanschaf. Raadslid PvdD Arnhem “Ik ben teleurgesteld over deze antwoorden. Blijkbaar vindt de gemeente geld belangrijker dan natuur, milieu en dierenwelzijn.”

Gerelateerd nieuws

Strenger tegen vuurwerkoverlast in Arnhem

De Partij voor de Dieren en GroenLinks hebben gemeente Arnhem gevraagd wat ze gaan doen om vuurwerkoverlast te beperken. Naar...

Lees verder

Leerlingen Olympus College bezoeken stadhuis

In het kader van stadhuisdag kwamen leerlingen van het Olympus College langs bij gemeente Arnhem. De leerlingen konden kennis...

Lees verder