Subsidie op onduurzame terras­ver­warmers: niet uit het klimaat­fonds


Monde­linge vragen door Leo de Groot

28 oktober 2020

Terrasverwarmers in gebruik bij cafés en restaurants zijn een grote bron van energieverspilling. De buitenlucht verwarmen vindt de Partij voor de Dieren verspilling die al zeker niet bijdraagt aan de transitie naar een klimaatneutrale toekomst. Energiebesparing moet daarom voorop staan. Immers, energie die je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken.

De gemeente heeft een subsidieregeling gemaakt die horeca-ondernemers ondersteunt bij het aanschaffen van "duurzame" terrasverwarming. Maar wat is duurzaam? Leo de Groot stelde daarom mondelinge vragen aan de verantwoordelijke wethouder.

De wethouder is het met ons eens dat terrasverwarming in wezen energieverspilling is. Aanvragers van de subsidie worden richting elektrische heaters geleid. Volgens de wethouder is de CO2 uitstoot van deze apparaten veel lager dan die van gasgestookte. Daarom acht zij het verantwoord dat de subsidie gefinancierd wordt uit het klimaatfonds.

Echter wordt voor het opwekken van elektriciteit nog altijd voor het overgrote deel gas en kolen gebruikt. En in dat geval is de uitstoot van CO2 zelfs veel hoger dan bij direct verwarmen met gas, omdat er sprake is van veel rendementsverlies bij de opwek. Volgens onderzoek van TU delft is verwarmen via gas 6 keer zo effectief als verwarmen via elektriciteit, opgewekt uit gas. Daarom vroeg de Partij voor de Dieren of gebruik van groene stroom als voorwaarde kon worden gesteld. Maar dat vindt de wethouder van GroenLinks niet nodig.

De subsidie is bedoeld om horecaondernemers enige steun te bieden in deze voor hen zware periode vanwege de coronacrisis, omdat ze met verwarmde terrassen meer gasten kunnen ontvangen. De PvdD vindt echter dat deze subsidie ten onrechte uit het klimaatfonds wordt betaald, en zou liever zien dat dit in het corona-steunpakket wordt opgenomen. Zo blijft er geld over voor maatregelen die écht duurzaam en CO2-neutraal zijn. Maar liever nog zouden we zien dat de horeca op andere wijze zou worden ondersteund, want hoe je het ook wendt of keert, terrasverwarming is energieverspilling. Ondertussen nemen wij een extra dekentje mee als we buiten gaan zitten in de herfst!

De vragen zijn hier te lezen, bij punt 4. Het antwoord van de wethouder kan hier worden teruggeluisterd, vanaf ongeveer minuut 30.


Foto bovenaan Meinerestampe

Foto nieuwsrol Publicdomainpictures

Gerelateerd nieuws

Arnhem moet ICAN Cities Appeal tegen kernwapens ondertekenen

(scroll down for English) De Fracties van de Partij voor de Dieren en GroenLinks in Arnhem willen dat het VN-kernwapenverdra...

Lees verder

Vaste ophaaldagen grofvuil moeten terugkomen

De gemeente Arnhem gaat onderzoeken of er net als voorheen een aantal vaste ophaaldagen voor grofvuil kunnen worden ingesteld...

Lees verder