Zwerfvuil in Arnhemse natuur­ge­bieden


14 juli 2015

Tijdens de zomer zoeken veel mensen natuur en water op om te wandelen en zwemmen. In Arnhem gaan mensen recreƫren in de uiterwaarden en Meinerwijk. Daarbij wordt veel afval achtergelaten. De Arnhemse geulen en stranden liggen vol zwerfvuil. Daarom heeft de Partij voor de Dieren vragen gesteld aan het Arnhemse college over zwerfafval. De wethouder heeft geantwoord dat het afvalbeleid overal in Arnhem hetzelfde is en dat er geregeld burgerinitiatieven zijn om afval op te ruimen.

Het is met dit warme weer natuurlijk aantrekkelijk om wat verkoeling te zoeken in het water. En dan is het ook lekker om eten en drinken mee te nemen. Helaas is het voor veel mensen teveel gevraagd om na het recreƫren de rommel op te ruimen. Vooral bij de geulen en strandjes is het een puinhoop, er ligt overal afval.

Naar aanleiding hiervan heeft PvdD raadslid Leo de Groot vragen gesteld tijdens de raadsvergadering. We willen weten of er een afvalbeleid is in de Uiterwaarden en Meinerswijk. Ook hebben we gevraagd of er handhavers zijn tegen illegaal dumpen en achterlaten van afval. We willen dat de gemeente meer gaat doen om zwerfafval te voorkomen.

De wethouder Ine van burgsteden antwoordde dat in deze gebieden hetzelfde beleid geldt als in de rest van de stad. Er wordt schoongemaakt op grondgebieden van de gemeente en op particuliere terreinen is dit de verantwoordelijkheid van de eigenaren. Er wordt gehandhaafd maar het is erg lastig om mensen te betrappen op vervuiling. Er kan pas een boete uitgeschreven worden als mensen op heterdaad betrapt worden. Gelukkig zijn er wel veel burgerinitiatieven die natuurgebieden opruimen zoals IVN en vrienden van Meinerwijk, de gemeente ondersteunt deze initiatieven.

Leo de Groot is niet geheel tevreden met de antwoorden: "Het is toch schandalig dat vrijwilligers in Arnhem vuilnis moeten opruimen omdat anderen te beroerd zijn om hun troep mee te nemen of weg te gooien? Wat ons betreft gaat er strenger gehandhaafd worden en moeten er consequent bekeuringen uitgedeeld worden."

Gerelateerd nieuws

Arnhem tegen TTIP verdrag

Het Europees parlement beslist binnenkort over het TTIP verdrag. Als gevolg van dit verdrag zullen buitenlandse bedrijven a...

Lees verder

Actieve leden gezocht

Ben je lid van de Partij voor de Dieren en wil je graag meer doen? Dan ben je van harte welkom om een keer langs te komen. Je...

Lees verder