Monde­linge vragen Nationale Week zonder Vlees en Zuivel


Indiendatum: 28 feb. 2024

Van 4 tot en met 10 maart aanstaande is de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel. Dit initiatief maakt mensen bewust van het positieve effect van een plantaardiger dieet.

Talloze onderzoeken tonen aan dat de consumptie van vlees- en zuivelproducten leidt tot enorme maatschappelijke kosten. De klimaat en milieuschade is groot, ook komt steeds beter in beeld hoe deze producten bijdragen aan een slechte gezondheid. De manier waarop dieren in de gangbare veehouderij worden behandeld is onmenselijk wreed, om hen op een waardige manier te kunnen behandelen is een omslag nodig. Bewustzijn speelt hierin een belangrijke rol.
Naast informeren, kan de actie ook motiveren en inspireren. Wij vinden het belangrijk dat mensen te zien krijgen dat plantaardige gerechten lekker, makkelijk en betaalbaar kunnen zijn.

Daarom heeft de Partij voor de Dieren en de volgende vragen:

1. Is het college het met ons eens dat de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel op een positieve manier aandacht vraagt voor de impact van de vee-industrie en dat dit in lijn is met ons beleid rond gezondheid, dierenwelzijn en klimaat?

Antwoord: Ja, wij zijn het met pvdd eens dat de week positieve bijdrage heeft aan het omdenken en dat dit omdenken ook nodig is.

2. Heeft het college al plannen zich aan te sluiten bij dit initiatief? Zo niet, is zij bereid hier nog aandacht aan te besteden binnen de gemeentelijke organisatie en op haar communicatiekanalen?

De week is bekend bij het college en vorig jaar hebben wij hier ook aandacht aan besteed in het bedrijfsrestaursant en ook gepromoot. Wel houden we het bij een driekeuze menu: plantaardig, vegetarisch en vlees. In die week is er extra aandacht voor de eerste twee opties, dit jaar ook en komende jaren ook. We hebben geen apart beleid over de impact van de vee-industrie. Wel op gezondheid, dierenwelzijn en klimaat.

3. Is het college bereid om volgend jaar tijdens de Week zonder Vlees en Zuivel een brede campagne op te zetten binnen de organisatie door onder andere een volledig plantaardig aanbod in onze bedrijfsrestaurants en daarnaast andere bedrijven, instellingen en scholen te informeren en met hen in gesprek te gaan over de impact van dit initiatief?

We zijn bereid om de campagne te intensiveren: informeren, motiveren en inspireren. Het aanbod in het stadskantoor moet voldoende zijn maar niet uitsluitend, want we willen niet dwingen, We hanteren het principe van Carnivoor geef het door. De keuze die wij maken is om plantaardig, vega en vlees aan te bieden. In de week hebben we extra aandacht voor plantaardig en vegetarisch, maar we willen niks uitsluiten. We willen geen weerstand oproepen.

Indiendatum: 28 feb. 2024
Antwoorddatum: 28 mrt. 2024

Van 4 tot en met 10 maart aanstaande is de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel. Dit initiatief maakt mensen bewust van het positieve effect van een plantaardiger dieet.

Talloze onderzoeken tonen aan dat de consumptie van vlees- en zuivelproducten leidt tot enorme maatschappelijke kosten. De klimaat en milieuschade is groot, ook komt steeds beter in beeld hoe deze producten bijdragen aan een slechte gezondheid. De manier waarop dieren in de gangbare veehouderij worden behandeld is onmenselijk wreed, om hen op een waardige manier te kunnen behandelen is een omslag nodig. Bewustzijn speelt hierin een belangrijke rol.
Naast informeren, kan de actie ook motiveren en inspireren. Wij vinden het belangrijk dat mensen te zien krijgen dat plantaardige gerechten lekker, makkelijk en betaalbaar kunnen zijn.

Daarom heeft de Partij voor de Dieren en de volgende vragen:

1. Is het college het met ons eens dat de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel op een positieve manier aandacht vraagt voor de impact van de vee-industrie en dat dit in lijn is met ons beleid rond gezondheid, dierenwelzijn en klimaat?

Antwoord: Ja, wij zijn het met pvdd eens dat de week positieve bijdrage heeft aan het omdenken en dat dit omdenken ook nodig is.

2. Heeft het college al plannen zich aan te sluiten bij dit initiatief? Zo niet, is zij bereid hier nog aandacht aan te besteden binnen de gemeentelijke organisatie en op haar communicatiekanalen?

De week is bekend bij het college en vorig jaar hebben wij hier ook aandacht aan besteed in het bedrijfsrestaursant en ook gepromoot. Wel houden we het bij een driekeuze menu: plantaardig, vegetarisch en vlees. In die week is er extra aandacht voor de eerste twee opties, dit jaar ook en komende jaren ook. We hebben geen apart beleid over de impact van de vee-industrie. Wel op gezondheid, dierenwelzijn en klimaat.

3. Is het college bereid om volgend jaar tijdens de Week zonder Vlees en Zuivel een brede campagne op te zetten binnen de organisatie door onder andere een volledig plantaardig aanbod in onze bedrijfsrestaurants en daarnaast andere bedrijven, instellingen en scholen te informeren en met hen in gesprek te gaan over de impact van dit initiatief?

We zijn bereid om de campagne te intensiveren: informeren, motiveren en inspireren. Het aanbod in het stadskantoor moet voldoende zijn maar niet uitsluitend, want we willen niet dwingen, We hanteren het principe van Carnivoor geef het door. De keuze die wij maken is om plantaardig, vega en vlees aan te bieden. In de week hebben we extra aandacht voor plantaardig en vegetarisch, maar we willen niks uitsluiten. We willen geen weerstand oproepen.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Evaluatieverslag scanauto’s en kentekenparkeren

Lees verder

Schriftelijke vragen Verplaatsbare gymzaal Whemedreef, Malburgen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer