Monde­linge vragen over verwij­deren acacia met roundup


Indiendatum: apr. 2016

In september 2011 nam de Tweede Kamer een motie aan om glyfosaat in Nederland te verbieden voor niet-commerciƫle doeleinden. Vanwege praktische problemen bij de invoering vindt het verbod gefaseerd plaats.

Het verbod om Roundup te gebruiken op verhardingen en parken voor het verwijderen van onkruid is inmiddels al ingegaan. De volgende stap is een verbod op gebruik bij sport- en recreatieterreinen. Een verbod voor verkoop aan particulieren komt er mogelijk ook aan. Diverse bouwmarkten en tuincentra hebben het middel al uit de schappen gehaald. In Frankrijk is gebruik van glyfosaat, het werkzame bestandsdeel in Roundup al compleet verboden.

Het beleid van Arnhem is er al langer op gericht om gifvrij te werken in de openbare ruimte. Toch blijkt er in bepaalde gevallen alsnog voor het gebruik van het omstreden landbouwgif Roundup gekozen te worden (zie brief in bijlage). Er zijn bovendien meldingen van burgers die op andere plaatsen het gebruik van Roundup hebben waargenomen, ook in de nabijheid van kruidentuinen en eetbare planten.

Daarom heeft de Partij voor de Dieren de volgende vragen:

  1. In welke mate wordt het middel Roundup nog gebruikt door de gemeente Arnhem ter bestrijding van ongewenst groen?
  2. Bent u bereid om alle gebruik van Roundup op gemeentegrond per direct te staken en over te gaan op milieuvriendelijke aanpak, zoals bij de acacia het fysiek verwijderen van wortels?
  3. Voor zover er sprake is van gebruik van Roundup door andere organisaties, zoals bijvoorbeeld in de groenvoorziening van woningbouwverenigingen, bent u bereid met deze organisaties in overleg te gaan om het gebruik van Roundup in de omgeving van tuinen en woonhuizen te stoppen?

Met vriendelijke groet,

Leo de Groot
Partij voor de Dieren

Indiendatum: apr. 2016
Antwoorddatum: 11 apr. 2016

Wethouder Ine van Burgsteden meldt dat er zo min mogelijk Roundup wordt gebruikt, maar dat voor het weghalen van de wortelopslag van de Acacia, heel af en toe Roundup nodig is. Zo wordt in Arnhem Roundup alleen gebruikt bij de "wortelopslag" bomen en wordt er gezocht naar alternatieven. Wethouder van Burgsteden attendeert partners op het zo min mogelijk gebruiken van Roundup, maar wijst erop dat partners hierin hun eigen verantwoordelijkheid hebben.

PvdD raadslid Leo de Groot 'Binnenkort wordt Roundup geheel verboden. Vroeger bestond dit middel niet en toen wist men ook ongewenst groen te bestrijden. Er zijn dus alternatieven. Waarom gaat de gemeente niet al gelijk inzetten op alternatieven?'

Interessant voor jou

Vragen over het sluiten van winkeldeuren

Lees verder

Vragen over introduceren JA-JA-sticker voor reclamefolders

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer