Arnhem verbiedt oplaten ballonnen


27 mei 2015

Arnhem gaat het oplaten van ballonnen bij evenementen verbieden. We hebben gisteren een motie ingediend om massaal oplaten van ballonnen tegen te gaan. Deze is door de Arnhemse raad aangenomen. Wij zijn erg blij met dit verbod. Losgelaten ballonnen komen in de natuur terecht en dieren eten de ballonnen op of raken in de touwtjes verstrikt.

De Partij voor de Dieren heeft in de Arnhemse gemeenteraad een motie ingediend om het massaal oplaten van ballonnen tegen te gaan. De motie is ingediend bij het vaststellen van de evenementenvisie. De Arnhemse gemeenteraad heeft de motie aangenomen en nu wordt het verbod opgenomen in de voorschriften voor het verlenen van evenementenvergunningen. Mochten er bij festiviteiten of promotiecampagnes ballonnen worden uitgedeeld, dan wordt aangeraden de biologisch afbreekbare variant te gebruiken. In december 2014 was er in de landelijke politiek al een motie aangenomen waarin gemeenten worden opgeroepen om het massaal oplaten van ballonnen tegen te gaan.

Wij willen het oplaten van ballonnen tegengaan omdat ballonnen in de natuur terecht komen, wat leidt tot milieuvervuiling. Dieren zien de ballonnen aan voor voedsel en eten ze op, of raken verstrikt in de touwtjes met alle gevolgen van dien.

Raadslid Leo de Groot van de Arnhemse Partij voor de Dieren “Wij zijn er gelukkig mee dat in Arnhem gehoor wordt gegeven aan de oproep van de Tweede Kamer om het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. Dat zal leiden tot vermindering van dierenleed en milieuvervuiling. Met dit besluit laat Arnhem zien dat milieu en dierenwelzijn hoog op de agenda staan.”

Gerelateerd nieuws

Dierenwelzijn in het Arnhemse evenementenbeleid

Gisteren is de Arnhemse evenementenvisie in de gemeenteraad besproken. Onze motie om dierwelzijn tijdens evenementen te garan...

Lees verder

Verbod op plastic tassen

Vanaf januari 2016 mogen er geen gratis plastic tasjes verstrekt worden. Naar aanleiding hiervan heeft de Partij voor de Dier...

Lees verder